tirsdag 4. august 2020

Leka

 I år hadde jeg ikke mange reisemål egentlig, men planla tur til Vega og Leka hvertfall. Bor jo like ved og det ville bli en flott dagstur. På Vega har jeg aldri vært, men besøkte Leka da jeg var 10-12 år i lag med foreldene mine. Vi har familie der, mamma en tante og onkel. Jeg husker pappa kjørte i sin røde Vauxhall med mamma og søstra mi i forsete og jeg, tante og onkel pluss et søskenbarn i baksete. Turen gikk på humpete grusveier. I neste bil kom bestefar, bestemor, onkel, tante og nok et søskenbarn. Vi skulle på familietur til tante Maggi. Hun ble nok ganske forskremt da vi ankom, hele 12 stykker med stort og smått. Husker gamle tante måtte ut på bygda å låne brød og pålegg for noen niste hadde vi ikke med. Artig minne og jeg må le litt av det.Vi ungene spiste bær i hagen for å døyve den verste sulten.
Denne gangen skulle vi egentlig ikke besøke noen,  men bare ta en rundtur. Leka er noe utenom det vanlige, på vestsiden av øye er naturen helt unik. Kan nesten tro vi er i et annet land.
Historien om Svanhild på 3 år som ble tatt av ørna på 30 tallet fortelles fortsatt. Svanhild var ute og lekte en søndag etter at det hadde vært barndåp på broren hennes. Lite visste folk hvor dramatisk dagen skule bli. Svanhild forsvant sporløst og det ble igangsatt stor leteaksjon etter henne. Da hun etter 7 timer ble funnet på en berghylle i fjellet, skjønte alle det var ørna som hadde tatt  henne. Ingen tre-åring kunne klart å gått opp dit på den stupbratte fjellsiden.
Heldigvis endte det godt.
Det er skrevet bok om Svanhild og laget et skuespill.
I dag er det satt opp kikkert og merke i fjellsiden hvor Svanhild ble funnet.Som en fin avsluttning på dagen ble det et besøk til en tremenning av meg, vi hadde aldri truffet hverandre,  men fant tonen med engang. Jeg vil absolutt anbefale en tur til Leka, riktignok må man ta ferje over, men Leka er en nydelig øy og har en helt utrolig fjellformasjon i rød farge. Nesten som å være i Great Canyon i Amerika.

Ha en ørnefri aften.

1 kommentar:

  1. Så fin fortellig om tidligere tider, ja ørnen tok barnet og det fikk vi også høre om. Trivelig med tur på gamle og nye trakter.

    SvarSlett

Hønepøne

I går ble disse hønene klekket ut. Hele to stykker som egentlig er grytekluter til påske. Mønstret har jeg funnet på pinterest og er litt mi...