lørdag 23. desember 2017

Lille julaften

 Siste hånd på verket idag. Ute blåser stiv kuling og er en snev av en storm som visstnok  heter Birk😃.

Ingen snø og pluss 5. Lysene som er satt opp etter alle kunstnens regler vaier uproffentsjonelt i vindkastene. Juleneket henger på skrå og alle fuglene har gjemt seg i ly av uværet. Jo det er jul på Helgeland. Sto opp tidlig i dag og. Det er fridag fra jobb i år og hvilken luksus.  Husker alle lillejulaftnene da ALT skulle gjøres etter å kommet fra jobb.  Mamma gjorde det sånn og jeg fulgte trofast i hennes spor. 
Helt til fornuften tok meg. Nå pyntes det til jul hele desember. Juletreet er forlengs kommet opp, dog er ikke lysene tent enda. Sengene er skiftet på og det er nesten ikke et plagg i skittentøykurven. Jo vi vi er i rute. I dag skal alle gavene bringes rundt til venner og familie. Alltid blir det en pakke unnaglemt og vi må ta en ekstra runde. Men glade og forventningsfulle som vi er, tar vi alt med godt humør. Det er jo jul.
Og det er godt å være ferdig dog om alt ikke er som før og at gamle skikker følges helt til punkt og prikke. Skal ikke glemme småkakene, de syv slag. Ikke hos meg he he. Ble 3 og et halv slag når jeg hadde delt med mamma. Og så er jo småkakene best frem til jul. I jula frister alt annet av søt mat og salt mat og for ikke å si penger og gull.???

Gamle nissen smiler, ha en nisserik dag.

tirsdag 19. desember 2017

 En ny uke og siste før jul. Vi som har hatt  så fine dager med gullforgylte solnedganger og snø på bakken, så pøser regnet ned i dag. Helt trasig kjøreforhold på jobb også i mårrest. Når en trosser vær og høve for å komme seg på jobb uansett, tenker jeg at en av og til må stoppe opp og tenke litt. I dag kom tvilen over meg, men jeg tok meg sammen og heldigvis...ankom jobben hel og fin. Takk til den lille Forden min som holder ut he he.
 Denne uka har jeg sydd ferdig de siste stjernedukene. Nå er alle innpakket og venter på nye eiere. Symaskina har hvilt seg noen dager. Det fortjener den også. Gammel og sliten som den er.  
I dag er det vaskedag hos mamma før jul, skal få lagt på duker, satt inn juletre, bytte på senga og få det meste ferdig. Mamma klarer ikke noe lenger, på sitt 93 år som hun er. Men vi er glade så lenge vi får ha henne ilag med oss.
Ha en flott førjulsdag der ute.

fredag 15. desember 2017

Tykklefse

Tidlig forrige lørdag sto jeg opp klokka halv seks og begynte å bake tykklefse. Synes den hører med til jul. Det er ikke så mange årene jeg har bakt den. I "gamle dager" fikk vi alt sånn bakverk hos mamma. Men det er veldig greit å kan bake den selv. Noen tradisjoner forsvinner ofte  da ingen har lært seg hva og hvordan mat fra grunnen av lages.  Denne tykklefsa er kjempe god og lett å bake selv for meg som er fersk i lefseverden. Ca 23 stykker av denne deigen.
3 dl lett rømme
2 kopper sukker
1 kopp søt melk
1 egg
1 kg hvetemel
6 ts hjortetakksalt
2 ts bakepulver
1 kopp sirup
i kopp sm smør.
Smelt smøret, tilsett rømme, sukker, egg, sirup, melk. Varmes opp til godt lunken.Sikt sammen det tørre og ha i kjelen. Arbeid deigen ferdig i en bakebolle. Den er ferdig når alt melet og litt til er knadd inn og den ikke er klissete lenger. Jeg prøver meg fram og det må ganske mye ekstra mel til for å få en smidig deig.
Så  deler jeg opp deigen i passe emner til ca 23 stk.
 Kjevles ut og stekes i ovn på ca 200 gr midt i ovnen ca 3 minutt.  Det lukter herlig av hjortetakken og julestemninga kommer krypende.


I kveld er det bare litt over en uke til julekvelden. Siste dagene har bare forsvunnet. Det er så likt seg hvert år.  Stadig litt på etterskudd og det er litt av sjarmen. Det å ha det travelt disse dagene før jul.
Da jeg kjørte hjem fra jobb i dag var det delvis overskyet og den vakre himmelen i sørvest med snev av sol,var borte.  Som alltid håper vi på litt julesnø og det blir spennende å se om vi får det i år. Ha en brøytefri kveld.










torsdag 7. desember 2017

Nå er nesten alle veskene ferdige. Fikk inn to bestillinger ekstra etter forrige levering.


I dag har vi skikkelig dårlig vær og det er best å holde seg innom hus. Jeg har allerede vært på jobb og kommet hjem. Nyter enda følelsen av å komme inn i sitt eget hus og vite at jeg ikke skal ut mer i dag. Snøslaps i mengder og veldig dårlig føre på veiene. Utrolig nok er  ikke veiene strødd og jeg håper ingen er uheldige i dag med tanke på å havne i grøfta og det som verre er.





Endelig er siste maska på genserne til små jentene ferdig. Det er et slags Riddari mønster og de er strikket i karisma garn. Litt store i størrelsene ble de, men til barn som vokser blir det nok ok.

Eras genser er i grått, litt okergult og mørkegrått.Hun har blå øyne og er askeblond.



Saga som har gylden hår og brune øyne får genser i brunt, litt grønt, lys blå og okergult.








På siste messa jeg hadde var det ei dame som ville kjøpe grytelapper med dette motivet, men jeg hadde bare et sett og det ble solgt med en gang. Har sydd et nytt sett og gir henne som en overraskelse til jul.
I helga hadde jeg storfint besøk. Disse tre jentene som nesten slåss om fanget mitt. Heldige meg. Ja for det er det jeg er.  Nå skal det sies at alt jeg skulle gjøre på søndag ble skjøvet til side, men pytt. Jeg vet det kommer stille dager og nok av tid til oss i tosomhet. Det er så herlig å være bestemor og jeg elsker rollen min..Hva ville jeg ikke gått glipp av uten. 
Kjøkkenbordet mitt bærer preg av ganske mange små hakk og sår, men for meg er det gode minner.

I morgen er det 16 dager til jul. Ha en stress fri aften.

fredag 1. desember 2017

Tanker

Nå som dagene er så korte at vi så vidt rekker å tenke oss rundt før det er mørkt, stormer jula mot oss i hastige steg. Hodene våre er så fulle av pepperkakedeig, marsipan og ribbefett at det nesten tyter ut av ørene. Vi virrer rundt som en hønseflokk på flat mark, MEN jul skal det bli og som ikke det er nok, vi BLIR ferdige. Her er det snakk om å senke kravene litt.  Så sant trenger vi ikke alt skal være som i fjord jul for at det skal bli en vellykket jul. 
Det beste er å være med familien og kjenne på nærhet og varme. Det er det vi mennesker trenger aller mest. Julemat kommer som en god toer selvfølgelig. Men jeg har overlevd mange såkalt "fattige juler" da vi måtte kjøpe det aller viktigste for ikke å havne i langvarig kredittgjeld etter jul. For det er domt det, å leve på forskudd.

Som alltid er det litt mer travelt på syrommet no før jul. Jeg har sydd ferdig veskene som ble bestillt og de skal leveres i kveld.


Det ble 6 stykker, den 7nde blir ikke før etter jul-





Vi fikk snø for et par dager siden og det ble et alldeles nydelig vinterlandskap i den svake sola vi har nå. Det er som et skinn av gull over hele Helgeland. I kveld melder det regn desverre så herligheita står ikke på så lenge.

Dette er fra Kyrktåsjø sist helg.

Nynna mi baker focacciabrød på mitt kjøkken idag, og jeg bare nyter lukten og kjenner på jeg er verdens heldigste. Ha en forteffelig førjulsdag der ute.

Ventemodus.

Etter ukesvis borte fra symaskina kunne jeg ikke holde meg borte fra sy rommet lenger. Der står 3 maskiner, alle ute av kurs for å si det pe...